ویتامین A از گروه ویتامین های محلول در چربی است. شکل فعال ویتامین A ( رتینول) در غذاهای حیوانی بیشتر ازغذاهای گیاهی یافت می شود. درگیاهان ماده ای به اسم کاروتن وجود دارد که وقتی در بدن انسان جذب می شود به فرم فعال ویتامین A تبدیل می شود.

نقش ویتامینA در بدن

ضروری برای مکانیسم بینایی:

ویتامین A ازمواد سازنده ی پیگمانهای سلولهای شبکیه چشم می باشد.

 کمبود ویتامینA باعث کاهش دید درشب (شبکوری) و خشکی بافت ملتحمه چشم (Xerophtalmiu) می شود.

 ضروری برای سلامت پوست:

کاهش ریسک ابتلا به آکنه. بهبود سریع تر زخم ها.

کمبود ویتامینA باعث خشکی پوست می شود. 

کاهش ریسک ابتلا به برخی سرطان ها :

ویتامین A مخصوصا اگراز منابع گیاهی تامین شود ریسک ابتلا به برخی سرطانها مانند سرطان دهانه رحم، سرطان ریه، لنفوم هوچکین، سرطان مثانه را کاهش می دهد.

پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن:

ویتامینA ویتامین ضد بیماری های عفونی است.

حفاظت از سلامت استخوانها:

ویتامین A نقش موثری در سلامت استخوانها و کاهش خطرشکستگی استخوان دارد.

نقش مهم در تولید مثل:

ویتامینA در حفظ سیستم تولید مثل درزنان و مردان ضروری است و همچنین برای رشد طبیعی جنین در رحم مادر لازم و ضروی می باشد.

 

روزانه چه مقدار ویتامین Aنیازداریم؟

مردان روزانه 900 میکرو گرم

زنان  روزانه 700 میکروگرم 

زنان در دوران بارداری وشیردهی به  ویتامین A بیشتری نیاز دارند.

 

برخی ازمنابع غذایی غنی از ویتامین A

سبزیجات زرد و نارنجی رنگ (مثل هویج، کدوحلوایی)

طالبی 

زرد آلو

انبه

سبزیجات با برگ سبز(مثل اسفناج)

گوجه فرنگی

کلم بروکلی

ماهی سالمون

جگر گوساله

تخم مرغ

شیر

عوارض ناشی از مصرف زیاد ویتامین A

ازآنجایی‌که ویتامینA یک ویتامین محلول در چربی است اگر در مصرف آن زیاده‌روی شود ایجاد مسمومیت می‌کند و باعث سرگیجه، سردرد، رنگ‌پریدگی، حالت تهوع و استفراغ می‌شود. پس سعی کنید ویتامینA موردنیاز بدنتان را از منابع غذایی به دست آورید و از مصرف خودسرانه قرص‌های مکمل حاوی ویتامین A بپرهیزید.